Recentment s’han dut a terme unes obres de manteniment, renovació de graves dels jaciments i millores en les instal·lacions del centre arqueològic d’Empúries. Entre elles la pavimentació natural d’un tram de itineraris dels visitants amb el sistema Sauló Sòlid.

ruines d'empuries

Les ruïnes d’Empúries són l’únic jaciment a la península Ibèrica on hi conviuen dos jaciments un romà i un de grec dels s.I i II a.C. Aquest jaciment és un lloc privilegiat per entendre la evolució de les dos civilitzacions a nivell cultural i a nivell arquitectònic. Conjuntament amb el museu, les instal·lacions disposen de un seguit de itineraris per a visitar les ruïnes per voltar a peu.

Els paviments de terra simplement estesa i compactada s’erosionen amb molta facilitat, ja sigui per condicions meteorològiques com la pluja o per l’intesitat del seu propi ús. Aquesta erosió comporta un cost en manteniment, sensació de deixadesa i que el paviment no resti en perfectes condicions provocant un problema d’accessibilitat o risc de caiguda.

La singularitat de l’obra plantejava un problema,  ja que formigonar aquests itineraris en mig d’unes ruïnes arqueològiques del s.I a.C. no era una solució ben vista pel seu impacte paisatgístic i per la seva poca integració en l’entorn i el medi ambient.  Així doncs, els serveis tècnics van buscar una solució per tal de millorar les prestacions tècniques del paviment sense generar un gran impacte ambiental i paisatgístic.

Finalment es va decidir que la millor opció era aplicar el sistema certificat Sauló Sòlid. Aquest consisteix en la formació d’un paviment de terra estabilitzada amb additius i lligams naturals, els quals aconsegueixen que la terra quedi “conglomerada”  i  incrementa considerablement la resistència a l’erosió durant molt temps sense necessitat de manteniment.

 

L’estabilització amb terra és una tecnologia molt antiga que ja utilitzaven les antigues civilitzacions (com els romans o els egipcis)  mitjançant calç, enzims o altres lligams. Per altre banda, Saulò Sòlid soluciona el problema de l’erosió i és un sistema respectuós amb el medi ambient i que s’integra perfectament amb la natura.

Amb aquests arguments podem dir que l’aplicació del sistema Saulò Sòlid és una solució encertada pel tipus i singularitat de l’obra. Saulò Sòlid comporta una millora molt important respecte a un paviment de terra normal ja que és  transitable amb cotxet, cadira de rodes i persones amb mobilitat reduïda essent una millora d’accessibilitat molt important.

 

SAULO SOLID acabat - ruines Empúries
Detall entrega paviment i perfecte integració amb l’entorn
SAULO SOLID acabat - ruines Empúries 00
Estat final paviment natural SAULO SOLID, apte persones amb mobilitat reduïda.

Per visitar aquest lloc web ha d'acceptar l'us de cookies. més informació

Aquesta pàgina web recopila cookies de forma anònima y automàtica. Les cookies son per què els usuaris puguin rebre una millor experiència en buscadors i per què el navegador recordi les configuracions ja seleccionades. Si vol continuar visitant aquest lloc web te d'acceptar el botó a continuació, confirmant que dona el seu consentiment. Per més informació consulti la política de privacitat de dades i de cookies de la web.

Cerrar